2010. február 23., kedd

Na végre


... megjött mire jutottam!
Hallottam egy Szibériában élő kis népcsoportról, akiknél óriási a medvekultusz. Mondáik között szerepel, mikor "leszállt a medve az égből", de az emberek nem ismerték fel, hogy ki is ő, és végül megölték, majd később rájöttek ki is volt ő valójában, és az ő halála tette számukra lehetővé az életet. Talán felmerülhet itt a gondolat, hogy "hát akkor ez is, meg Jézus is csak egy a sok hasonló vallási motívum közül." De megkockáztatnám, ezt a következtetést az ellenkező irányba fordítani. Ez a hasonlóság számomra inkább arra világít rá, hogy Isten még ott is jelen van ahol mi nem gondoljuk és az igazságnak egy részét kinyilvánítja azok számára is akik nem híresültek el úgy, mint Isten népe. Mert az mondja a próféta által az Úr:
(Ez Károli Gáspár fordítása, ami talán a legjobbak egyike. Az újabb fordítás ugyanis teljesen másként értelmezi ezt a szöveget, mindenesetre érdemes néha több fordítást megnézni a helyes megértés végett. Akár idegen nyelvűeket is. )

Maga Pál írja hogy, mikor a pogányok, a kiknek törvényök nincsen, természettől a törvény dolgait cselekszik, akkor ők, törvényök nem lévén, önmagoknak törvényök. Érdemes az egész fejezetet átolvasni, hogy tisztán lássunk. Világos, hogy rengeteg "természeti nép" létezett , és létezik hála Istennek mind a mai napig. Elég csak megnézni Az istenek a fejünkre estek című filmet, és máris láthatjuk, mennyivel szebb, ahogy az a kicsi busman bánik a környezetével, az állatokkal, a "civilizált" ember pedig eljön a bürokratikus és hatalmaskodó politikájával, és belerondít az egészbe, s ezt a szegény kis emberkét is megpróbálja beskatulyázni a törvényei és eljárásai közé. Persze ez csak egy film, de csak próbálom érzékeltetni, mi az amiről beszélek.

Tehát marad a kérdés, mi az, hogy valaki "jó", és lehetünk-e egyáltalán ilyenek Isten nélkül?
Nem kérdés, hogy ez nem egy követelménye Istennek, hanem egy következménye annak, hogy Vele járunk.
Azt elmondhatjuk, hogy minden jóság Istentől származik az emberben, még akkor is ha nem tud róla. És a különböző vallásokban, sőt még vallástalan emberek között is forgolódnak valóban tiszta emberek, akik mellett nem lehet csak úgy elmenni! Ez az ami összezavart.
Akkor most hol az "igazság", és mi az egyáltalán?
Isten ezek szerint még tudtunkon kívül is ad! "felhozza az ő napját mind a gonoszokra, mind a jókra"
De vajon tényleg csak Isten által lehet "jó" az ember?! Vagy ez csak a látszat?!
Nem olyan régen hallottam valamit, ami végre megadta nekem a választ. Jézus beszél két építőmesterről, akik ugyanolyan szép házat építettek ugyanolyan szép terméskő-ösvény vezetett a kaputól a bejáratig az üde-zöld, zsenge gyepen, ugyanolyan jól működött az automata garázs. A különbség csupán annyi, hogy az egyik nem volt hajlandó mélyen megalapozni és a homokra épített, a másik pedig mélyen leásott az igazságért, és a sziklára vetett alapot. Aztán... "jött az eső, és fújt a szél..."
Sőt, még pár perccel előtte azt is elmondja, hogy lesznek olyanok, akik az "Ő nevében" gyógyítanak, ördögűznek, prófétálnak...
Ő pedig így szól; "nem ismerlek titeket ti gonosztevők!"
Majd ezután kezdi az építőkről szóló példát; aki hallja a beszédemet és megtartja az olyan, mint a bölcs ember, aki kősziklára építette házát.
Aki pedig szintén hallja - ez nagyon fontos - de nem teszi, annak házát a szél, és az áradat elsodorja.

Mi tehát a vége mindennek?!
Számomra, aki megismertem az Igazságot, nincs más csak ez az Egyetlen. Ebben megnyugodhatok, és semmi értelme más után kutatni, hiszen már így is annyi bizonyosságom van. Persze az nem baj ha folyton kérdez az ember sőt, az visz előre, csak ne essünk át a másik ló túloldalára, ami az örökös kételkedés. De ez a veszély nem áll fenn!
Aki megismertem Jézus, mint Megváltó tanításait, nem vegyíthetem tegyük fel Buddha tanaival, mert egyrészt az előző önmagában teljes, másrészt pedig saját magammal kerülök ellentmondásba! Pontosan ahogy Pál mondja: El nem hagyván a magunk gyülekezetét,...

Isten nem személyválogató!
Ehhez megint csak Pál írását említhetem(klikk az olvasáshoz). Különösen a 11-16. verseket ajánlom gondolkodáshoz. Ezért annak, aki nem ismeri, vagy csak részben ismeri, mert nem volt alkalma, hogy megismerje, vagy mert félrevezették nem róhatja fel a tudatlanságot. Hanem az lesz neki igazság amennyit megismert, és betöltött!
Egy út van azoknak is akik "semmit" nem ismernek: a lelkiismeret!!! Az mindenkinek van/volt/lesz.

1 megjegyzés:

  1. Örülök, hogy billentyűzetet ragadtál.

    Annyit még hagy tegyek hozzá, hogy a Szentlélek nem hagy senkit sötétségben, szóval mindenkit megpróbál Istenhez közelebb vezetni, a "tudatlan" embert a lelkiismereten keresztül, de közvetlen Jézushoz.

    VálaszTörlés