2009. november 8., vasárnap

A lombsátrak ünnepe



Tehát első, hogy épp sátoros ünnepre vagy szebben a lombsátrak ünnepére mentem. Ez persze csak az első hét, de nagyon jelentőségteljes volt.
Ahogy III Mózes 23,33-44
igeversek leírják sátrakat építenek és abban laknak 7 napig. A lényeg az, hogy emlékezz arra, amikor bemész a földedre és letelepszel nagy kőházakat építesz magadnak, de ne gondold, hogy a kőfal, vagy a kezed alkotása lesz az ami megvéd téged, hiszen EMLÉKEZZ, hogy mikor a pusztában voltál ott a gyenge sátrakban is megvédett az Úr.
És valóban sátrakban laknak, gyönyörű.
Persze itt van egy kis bukfenc a fordításból eredően. Ugyanis ez a sátor nem is annyira sátor, hanem inkább kunyhó. Ami a mellékelt képen látható is. Tehát ebből már bárki látja, hogy ez nem egy klasszikus értelemben vett sátor, hanem inkább kunyhó.
A házakat a vallásos városokban és városrészekben direkt úgy építik, hogy egyszerű legyen sátrat építeni a teraszon is. Ez nagyon praktikus hiszen azért gondoljuk át, minden étkezésnél le- és felcipekedni a háziasszonynak tegyük fel a negyedikről, az étellel meg miegymás, hát nem egy kellemese feladat. A balkonokat letolható tetővel építik, ami lehetővé teszi azt, hogy sátrat, héberül suká-t építsenek benne. Ugyanis a "sátor" csak akkor kóser, ha van legalább három oldala, (ez bármilyen anyag lehet) viszont nem lehet stabil teteje. Tehát pálmaágakat illetve gyékénytakarót kell rátenni amit akármikor elfújhat a szél, vagy becsepeghet rajta az eső. Szóval fejünk felett csak a csillagos ég.
Ez szimbolizálja azt, hogy akármilyen gyenge lehet a házad az Úr akkor is meg tud védelmezni. Sőt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése