2010. október 11., hétfő

Az Írások/Puzzle - 4. rész

Ahogy egy kirakós játék némely, sőt sok-sok eleme nem passzol ugyanazon puzzle másik darabjához, legyen az 50, 100, 1000, 3000 vagy akárhány darabos, úgy az Írásokban is beleütközhetünk ilyen ellentmondásokba. Tehát nem lehet egy-egy darabot csak úgy kiragdva egy másikhoz illeszteni önkényesen, mert nem is fog illeszkedni. Némelyeket lehet, hogy mesterkélten egymásba erőszakolhatjuk, de érződni fog, hogy itt valami nincs rendben.
Minden egyes darab csakis azon a helyen nyer értelmet, ahová tervezték. A sarkok nem lehetnek a közepén, vagy a közbülső elemek a széleken és így tovább...
Csak a megfelelő kontextusban látjuk meg az értelmét mindennek.
Ezért a SzentÍrást úgy kell tanulmányoznunk, mintha egy végtelen darabszámú puzzle-készletet raknánk össze! Végtelen, mert mindig újra meríthetünk, és mindig találunk új elemeket, akár olyan helyeken is, amelyről korábban azt gondoltuk, hogy ott már teljesen összeállt a kép.
S ha ellentmondásba ütközünk is, nem szabad feladni a kutatást, mert a "fáradságos munka" eredményeként világosan fogunk látni. A csomagból kihullva a puzzle darabjai, nem állnak maguktól azonnal össze. Kár lenne azt feltételezni, hogy ahogy ott látjuk egymás hegyén hátán a darabokat az már a végeredmény. Az is botorság volna, ha eldobnánk az egészet azért, mert felkaptuk az első két kis darabkát, és lám lám nem illeszkednek. Bizony előfordul az ilyesmi. Aztán felkapunk csak úgy másik két darabot, és azok sem illeszkednek...
Áhh ennek semmi értelme! - kiáltunk haragosan, és otthagyjuk az egész kupacot. Balgaság.
Nem, ezt ne tegyük, ez a játék nem erről szól, nem így működik, és óriási csodától fosztjuk meg magunkat ezzel! A teljes kép csakis akkor áll össze, ha minden egyes elemét a helyére illesztjük. Ehhez kitartó, kutató munka kell.
A szóban forgó Biblia, ami annyit tesz "kis könyvecskék" - mintha csak azt mondanánk "kis képdarabocskák" - egy különleges Puzzle, mert ahogy megállapítottuk "végtelenül kimeríthetetlen", hisz maga a Forrás is az, ezért kérnünk kell Őt, vezessen, adjon világosságot, mert sötét, bezárt ablakú szobában nem lehet "kirakósozni".
Ha így kezdjük el a "játékot", akkor hatalmas örömünk lesz, mert meg fogjuk látni a képet egészben, az Alkotót aki mögötte van és azt is, hogy mi ezzel az egésszel a célja!

"...hasonlatos a mennyeknek országa
 a szántóföldben elrejtett kincshez, 
amelyet megtalálván az ember, elrejté azt;
 és a felett való örömében elmegy és eladván
 mindenét amije van, megveszi azt a szántóföldet.
Ismét hasonlatos a mennyeknek országa a kereskedőhöz,
 aki igazgyöngyöket keres; aki találván egy drágagyöngyöt,
 elméne, és mindenét eladván amije volt, megvevé azt."
/Jézus Krisztus/


"Igen, ha a bölcsességért kiáltasz, és az értelemért a te szódat 
felemeled, ha keresed azt, mint az ezüstöt, és mint a kincseket kutatod azt: Akkor megérted az Úrnak félelmét, és az Istennek ismeretére jutsz..."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése