2010. szeptember 2., csütörtök

Az Írások/Ketuvim - 1.rész

A minap észrevettem az utcán, a kerítésünktől nem messze egy kis gyűrött, koszos cetlit a földön.
Volt rajta valami írás, olyan listaszerű. De még mielőtt lehajoltam volna, már távolról felismertem, hogy ez bizony Édesapám írása, pedig még el se olvastam mit tartalmaz. Bizonyos beszerezni való tárgyak listája volt, a munkavégzéshez.

Akiket ismerünk azoknak, valahogy felismerjük, megismerjük az írását is. Valószínűleg azért, mert a közeli ismeretségből kifolyólag gyakran figyeltük az illetőt írás közben, vagy láttuk már a keze alól kikerült, betűkkel telerótt papírtdarabot.
De lehet, hogy más is közre játszik, ezt most nem szándékozom felderíteni.
Az biztos, hogy talán száz közül is felismernéd!

Mindenesetre nagyon érdekes párhuzamot vonni Isten Írásával.
Jelen esetben ez külön azért is érdekes, mivel Édesapámról kezdtem beszélni. Az APA pedig nagyban befolyásolja a gyermek, később már felnőtt-gyermek istenképét. Jó vagy rossz irányban! Ezt nagyon fontos látni, ezért az apákon nagyon nagy a felelősség, de most nem erről gondoltam írni, talán majd máskor...

Tehát az Írások!

Vagy mondják még "Szent Írás" - jó ízesen, vagy szent iratok, netán Biblia!
De mi is ez? És mitől szent? Honnan tudjuk, hogy kitől van valójában?
Mint azt a fenti összefüggés mutatja, nagyon sokat segít ha ismerem az "Illetőt". Sőt ebben az esetben, ez különösen fontos, máskülönben az Írását csak holmi tankönyvek látom, vagy még annak se. Egy könyv a sok közül, semmi több.

Pedig mennyire, hogy több! Vagy mégsem?

Jakab azt írja: 
"szelídséggel fogadjátok a beoltott igét, amely megtarthatja a ti lelkeiteket"
Micsoda? Ez már súlyos! Ez az ami megtarthatja a lelkünket?!

Pál pedig így szól:
"A teljes írás Istentől ihletett és hasznos a tanításra, a feddésre, a megjobbításra, az igazságban való nevelésre, hogy tökéletes legyen az Isten embere, minden jó cselekedetre felkészített."

Ha ismerjük Istent, azt is fel fogjuk ismerni amit mond, amit sugall, amit leír, vagy már le is írt. És viszont, Istennel mélyíteni az ismeretünket, kapcsolatunkat a Biblia segítségével érdemes. Ezt már kezdtem fejtegetni előző bejegyzésemben.

S miért épp a Biblia?

"Hiszen ezt is csak emberek írták!" 
"Ki tudja hol és hogyan változtatták meg!?"
"Ugyan már van egy csomó más szent könyv!"
"Na és mivan az apokrifekkel?"


Igen. Ezek jó kérdések, ne is szaladjunk el mellettük. De csak annyit tudok mondani, amennyit már megtapasztaltam. Ez azt hiszem normális. Jó ha van kérdés! Az a legjobb.

Először is azért ajánlanám a Bibliát, mert magam már tapasztaltam a hatását. Ez most nagyon rosszul hangzik, olyan mintha egy táplálékkiegészítőről beszélnék, de ez tényleg így van.
Erről most nem szeretnék többet, mert a magam tapasztalatát nagyon nehéz átadni, egy ilyen felületen, úgy, hogy az mégis élő legyen. Mondhatnék persze szép szavakat, csak úgy tűnnének mint a szappanbuborékok, még ha nem is azok. De majd egyszer talán... pontosabban miket beszélek, dehogyis... majdnem az összes eddigi bejegyzésem ebből táplálkozott...

Most, még mielőtt elszaladna velem a ló, (vagyis a billentyűzet)  itt az ideje, hogy megálljunk. Már így is kicsit bő lére eresztettem. 
Mi lenne, ha megint egy néhány részes cikk-sorozat írnék.
Hogy ne legyen túl fárasztó! :)
Addig még lehet gondolkodni, ezeken a kérdéseken, amiket eddig feltettünk, sőt újabbakon is!

Folyt. köv...









1 megjegyzés: